Persistent Link:
http://hdl.handle.net/10150/146898
Title:
The Elks Commons: Adaptive Re-use in Coeur D'Alene, Idaho
Author:
Eberle, Kara Diane
Issue Date:
May-2010
Publisher:
The University of Arizona.
Rights:
Copyright © is held by the author. Digital access to this material is made possible by the University Libraries, University of Arizona. Further transmission, reproduction or presentation (such as public display or performance) of protected items is prohibited except with permission of the author.
Abstract:
During an age when the destruction of older buildings has been recognized as a loss to the urban fabric and as a major source of environmental pollution, adaptive re‐use is an increasingly desirable and profitable alternative to new construction as well as an interesting design challenge. After careful consideration of sites, I chose to renew the old home of the Elks Club in my hometown of Coeur d'Alene, Idaho for my capstone project. Located centrally in the downtown core, the old brick building houses many memories for Coeur d'Alene locals and has the potential to once again become an integral part of the urban fabric. To revitalize the space, I developed a mixed‐use program that includes a restaurant, a cafe/market, two retail spaces and seven residential lofts. The development of the program involved a series of excavations and additions to the original structure that preserve the existing structural rhythm while creating juxtaposition between old and new. These interventions evolved from a series of sectional studies that facilitate the reconciliation of the materials and methods from the building's many decades of construction, while bringing its use and its quality of space into the twenty‐first century.
Type:
text; Electronic Thesis
Degree Name:
B.A.
Degree Level:
bachelors
Degree Program:
Honors College; Architecture
Degree Grantor:
University of Arizona

Full metadata record

DC FieldValue Language
dc.language.isoenen_US
dc.titleThe Elks Commons: Adaptive Re-use in Coeur D'Alene, Idahoen_US
dc.creatorEberle, Kara Dianeen_US
dc.contributor.authorEberle, Kara Dianeen_US
dc.date.issued2010-05-
dc.publisherThe University of Arizona.en_US
dc.rightsCopyright © is held by the author. Digital access to this material is made possible by the University Libraries, University of Arizona. Further transmission, reproduction or presentation (such as public display or performance) of protected items is prohibited except with permission of the author.en_US
dc.description.abstractDuring an age when the destruction of older buildings has been recognized as a loss to the urban fabric and as a major source of environmental pollution, adaptive re‐use is an increasingly desirable and profitable alternative to new construction as well as an interesting design challenge. After careful consideration of sites, I chose to renew the old home of the Elks Club in my hometown of Coeur d'Alene, Idaho for my capstone project. Located centrally in the downtown core, the old brick building houses many memories for Coeur d'Alene locals and has the potential to once again become an integral part of the urban fabric. To revitalize the space, I developed a mixed‐use program that includes a restaurant, a cafe/market, two retail spaces and seven residential lofts. The development of the program involved a series of excavations and additions to the original structure that preserve the existing structural rhythm while creating juxtaposition between old and new. These interventions evolved from a series of sectional studies that facilitate the reconciliation of the materials and methods from the building's many decades of construction, while bringing its use and its quality of space into the twenty‐first century.en_US
dc.typetexten_US
dc.typeElectronic Thesisen_US
thesis.degree.nameB.A.en_US
thesis.degree.levelbachelorsen_US
thesis.degree.disciplineHonors Collegeen_US
thesis.degree.disciplineArchitectureen_US
thesis.degree.grantorUniversity of Arizonaen_US
All Items in UA Campus Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.